Leemstuc of kleipleister, wat is het verschil?
Vaak krijgen wij de vraag of leemstuc hetzelfde is als kleipleister. Het antwoord is nee. Kleipleister is klei. Bij leemstuc is een van de ingrediënten klei. Dat is het snelle antwoord. Maar er is meer aan de hand:
Wat is het verschil tussen leem en klei?
Het grootste verschil tussen klei en leem is dat klei oorspronkelijk door water afgezet is (dus door een rivier of de zee), en dat leem door de wind afgezet is. Zowel klei als leem bestaan uit lutumdeeltjes, platte plaatjes die kleiner zijn dan 0,002 mm. De plaatjes bestaan uit kleimineralen, waar veel verschillende soorten van bestaan. De deeltjes hebben een negatieve elektrische lading, waardoor ze sterker aan elkaar hechten, en ook stoffen als kalium, calsium en magnesium aan zich binden. Klei houdt water lang vast, en heeft minder last van uitzanding dan leem. Het is daardoor meestal voedselrijk. Klei komt voor in de kuststreken (zeeklei) en langs rivieren (rivierklei). Kleigronden zijn over het algemeen slecht waterdoorlatend. Leem bestaat eveneens uit lutum, en is door de wind afgezet. Deze lutumdeeltjes kunnen ook weer afkomstig zijn van veel verschillende gesteenten. Leem is meestal een mengeling van kleideeltjes, silt en zand. Silt en zand bestaan uit kwarts, en zijn niet elektrisch geladen.
De hogere electrische lading bij klei zorgt voor meer ‘gezondheid’ in een ruimte waarin kleipleister wordt toegepast, omdat deze negatieve lading ervoor zorgt dat niets zich aan de muur hecht, zoals bijvoorbeeld stof, schimmels of pollen, waardoor mensen met een allergie hier veel baat bij hebben.
Een ander belangrijk verschil is dat kleipleister harder, steviger, kras- en stootvaster is dan leemstuc. Dit komt omdat leemstuc veel zand en silt in zich heeft wat ook maakt dat de muur zand (en kleur) blijft afgeven. De mineralen in klei hechten zich van nature zeer sterk aan elkaar wat een sterk materiaal oplevert.
Dan is er het verschil in uiterlijk. Met kleipleister is veel variatie mogelijk in structuur. Het kan heel grof worden aangebracht zodat het eruit ziet zoals vroeger de wanden waar je jezelf aan kon bezeren. Maar ook heel glad en strak of fluweel marmerachtig als Venetiaans stucwerk en alles daar tussenin. Bovendien is kleipleister verkrijgbaar in ontelbaar veel kleuren, in tegenstelling tot leemstuc.
De goede eigenschappen die leemstuc heeft, zoals het reguleren van vocht en het dempen van geur en geluid, worden door kleipleister vermenigvuldigd door de aanzienlijk grotere capaciteit die klei heeft ten opzichte van zand, simpelweg omdat het aandeel klei wat hiervoor zorgt vele malen hoger is in kleipleister dan het aandeel klei in leemstuc. Daarnaast heeft kleipleister aanvullende eigenschappen zoals het neutraliseren van straling van apparatuur (positieve electiciteit) waardoor de ruimte comfortabel rustig aanvoelt. Met name bij baby’s ziet men goed het verschil. Zij reageren erg sterk op een ruimte met kleipleister. Zij voelen zich daar merkbaar beter. Moeders vertellen dat hun kinderen rustiger zijn, beter ademhalen, minder huilen en als ze groter zijn het liefst op hun eigen kamer (met kleipleister) spelen.